dimecres, 1 de febrer del 2017

La batucada: de l'esclavitud a la festa! 6è

Avui els i les alumnes de 6è hem anat a l’auditoria a escoltar una audició: “La Batucada”. Aquest espectacle de la companyia “Art&Shock” convida a viatjar fins al Brasil, on, des de l’època dels esclaus i fins a l’actualitat, s’han mesclat ritmes africans, estils indígenes i tradicions europees.El resultat és un panorama musical únic al món.

Mitjançant els diferents ritmes, hem pogut veure i sentir com vivien els esclaus, la seva convivència amb els colons, com va sorgir la famosa Samba Batucada, l’evolució dels instruments fins a l’actualitat, les celebracions, la religió, les danses...

RITMES
Samba reggae
Durant els anys setanta i vuitanta, a la regió de Bahia va sorgir un moviment popular que
enaltia la cultura negra. Es van formar molts grups que promovien els seus orígens africans i combatien el racisme i la corrupció que van patir els afrobrasilers a la zona.

·         Maracatú
És tradicional de la regió de Pernambuco. Està íntimament lligat a les religions d’origen
africà i s’utilitza en celebracions i festes dedicades als déus. És un ritme molt enèrgic i hipnòtic, i té una tècnica específica que el fa molt diferent a la resta.

·         Samba Batucada
Al final del segle XIX, Rio de Janeiro es va convertir en el centre cultural de Brasil, i fou aquí on una munió d’estils es van mesclar amb antics ritmes africans. Durant els anys següents, van sorgir diferents músiques que acabarien formant part del que avui entenem com a samba: caxambú, jongo, partido alto i, finalment, samba i bazucada.

·        Samba Funk
És un subgènere musical resultant de la fusió de la samba brasilera amb el funk d’Amèrica del Nord en la dècada dels seixanta. Els instruments de la samba imiten els patrons de funkd’una bateria.

INSTRUMENTS:

Aquests són alguns dels instruments més utilitzats en la samba:

·         Surdo
És el tambor més greu i porta la pulsació. En la majoria de ritmes brasilers es toca amb una baqueta i una mà. Són fets d’alumini i tenen una pell a cada costat.

·         Caixa
La caixa és un instrument essencial per al swing de la música brasilera. Executen el ritme propi de cada escola de samba, permetent diferenciar-les més fàcilment.

·         Repinique
Juntament amb l’apito (xiulet), funciona com a conductor de la bateria, fent marques i entrades.

·        Timbau
La versió brasilera de la «conga». També es toca amb les mans, però el seu so s’assembla més al d’un djmebé africà.

·         Tamborim
És un instrument petit que s’agafa amb una sola mà i es toca amb una baqueta flexible amb diverses pues. Executen solos i figures rítmiques, molt sovint ressaltant la melodia i la lletra de la cançó.

·        Agogô
És un instrument d’origen africà. Generalment té dues campanes metàl·liques i es toca amb una baqueta de fusta o fent xocar les dues campanes entre si. La campana que queda dalt és la més aguda i la de baix la més greu.


·         Chocalho
El chocalho té els seus orígens en les tribus indígenes de Sud-amèrica. Són peces de fusta o metall que sostenen platerets metàl·lics. Es toquen movent-los endavant i enrere.

·        Reco-reco
Poden estar fets de fusta o metall. Els de metall sonen més fort que els de fusta. Consisteix en un suport amb tres molles metàl·liques que es freguen amb una baqueta també metàl·lica, el que fa que es produeixi el so


Finalment, us deixem algunes fotografies que il·lustren l’audició d’avui. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada